woensdag 22 september 2010

Postverzet TNT begint in Rotterdam

za 11 sep 2010, 09:30
Gerelateerde artikelen

Tweespalt bij actievoerders en bonden
Postverzet TNT begint in Rotterdam
door Wouter van Bergen

ROTTERDAM - Er zijn bedrijven waar de boel onherroepelijk plat gaat als een werkgever 11.000 man ontslaat. Maar niet bij de Nederlandse TNT Post. Daar bleef het sinds de aankondiging in juli van het grootste massaontslag sinds de mijnsluiting vooral erg stil. Het duurde meer dan twee maanden voordat de bonden begin deze week een eerste grote bijeenkomst hielden in aanloop naar mogelijke acties.
In de tussentijd bleef geen postbode uit protest binnen, geen brief in de postzak en weerklonk er nauwelijks een oproep tot actie in heel Nederland. Heel Nederland? Nee, op postkantoor Koperstraat in de Rotterdamse Alexanderpolder roeren de postbodes zich wel degelijk. In kranten, op internetsites, intern en met klachten bij de bonden.
Voor morgen heeft 'de Koperstraat' samen met de aan de SP gelieerde actiegroep Red de Postbode een demonstratie in Rotterdam georganiseerd waarbij ze eisen dat TNT het massaontslag terugdraait. De dreiging van ontslag is echter niet hun enige grief. De postbodes klagen over intimidatie, werkdruk, gerommel met uren en incidenten rond ziekmeldingen.
"Het is een zooitje", zegt de onlangs met de vut gegane Koperstraat-postbode Leo Lamers.
Vorige week maandag zijn zelfs tientallen wijken niet bezorgd , omdat er geen mensen waren. Er zaten zelfs rouwkaarten bij! Dat was ooit ondenkbaar. Andere bronnen bevestigen dit en vullen aan dat het ook elders gebeurt. TNT wil niet op het voorval reageren. De frustratie zit diep bij de postbodes die vaak twintig, dertig jaar of langer hebben gediend.
"Mijn takenpakket is uitgekleed en ondertussen moet ik meewerken aan mijn ontslag", zegt een van hen. "Laatst hebben we zelf folders moeten bezorgen om bezorgers te werven die mijn werk voor minimumloon gaan doen!"
Het gevoel dat het management postbodes wil wegpesten heerst breed. Door een pas ingevoerde nieuwe werkmethode komen postbodes minder buiten en besteden ze meer tijd aan het voorbereiden van het werk voor de minimumloners aan wie zij binnenkort hun baan verliezen.
Volgens CNV Publieke Zaak is het idee dat hun bewust het leven zuur wordt gemaakt, niet vreemd. "Ik heb laatst zelf een manager horen zeggen dat hij het zijn mensen zo lastig mogelijk zou maken", zegt CNV-woordvoerder Jan Spijk. TNT ontkent dat het beleid is om zo met medewerkers om te gaan. Hoewel de bonden sympathie hebben voor de actie van zondag , zetten ze kanttekeningen bij de eisen van de organisatoren. Die willen niet minder dan de toezegging dat geen mens gedwongen de poort verlaat.
"Die gedwongen ontslagen zijn niet nodig als de reorganisatie langer wordt uitgesmeerd", zegt Lamers. "Cijfers over het teruglopen van de post zijn overdreven." Dat bonden wel geloven in de noodzaak van gedwongen ontslagen en alleen inzetten op vermindering daarvan, zit Lamers en veel collega's dan ook danig dwars.
"Er had veel eerder actie moeten worden gevoerd. Afgelopen maandag was het weer hetzelfde liedje: ze gaan weer praten. Moet je kijken waar ons dat tot nu toe heeft gebracht!"
Vakbond BVPP doet morgen niet mee. "Wij willen niet de illusie wekken dat het zonder gedwongen ontslagen kan", zegt bestuurder Paul Jekkers. CNV Publieke zaak spreekt wel, maar gelooft ook niet dat poststromen niet afnemen. Abvakabo is afwezig vanwege een volle agenda.
De postbodes achter de betoging van morgen hebben de hoop nog niet opgegeven. Zij zinnen op acties om hun doel te bereiken. Lamers droomt van een netwerk van lokale comités om langdurige stakingen en andere werkverstorende acties te organiseren. "Als we het goed op poten krijgen en we houden vol, dan moet het bedrijf wel inbinden. Het kan niet anders", zegt hij. Maar dat moet na zondag gebeuren. Voorlopig is het bij de meeste bestelkantoren nog erg stil.

bron telegraaf

postbode actie in rotterdam





Geen opmerkingen:

Een reactie posten